°

Silah Müzesi’ne Hüseyin Kahya ismi yakışır

Ahmet Gökdemir'in 'Silah Müzesi’ne Hüseyin Kahya ismi yakışır' adlı köşe yazısı.


Kırıkkale’de yaşayan herkes, zaman zaman ismini duymuştur. Kimi arsalarını bağışlayan kişi, kimileri Kırık köyünün zamane kâhyası, kimileri de her gün siyaset sohbetlerinin kol gezdiği, emekliler parkında namı diğer Hüseyin Kahya Parkı’nı bilir. Ahmet ve Fatma’dan olma 1882 yıl doğumlu, Mustafa Kemal Atatürk ile yaşıt bir kâhya. 

Ülkenin her alanda sıkıntı yaşadığı o dönemlerde gözünü kırpmadan vatan ve millet uğruna arsalarını hibe eden bir isim o. O kim mi? Hüseyin Kahya Hiçyılmaz.. 1925’li yıllarda buğday tarlasında çalışırken Asım Paşa ve heyetiyle karşılaşan Hüseyin Kahya, devletin Sivas-Kayseri arasına silah fabrikalarının kurulması amacıyla arsa arayışı içerisinde olduğunu öğrenir.  Kırık köyünde evinde heyeti ağırlar ve arsalarını devlete hibe etmek istediğini söyler. Yapılan araştırmalar sonucunda arsa uygun görülerek, 1926 yılında askeri erkan ve diğer yetkililerin eşliğinde fabrikanın ilk temeli atılır. Fabrikanın kurulmasıyla birlikte, Kırık köyü kentleşme yolunda büyük nüfusa sahip olmaya başlar. 

Köşe yazısının devamı için tıklayınız.

İlginizi Çekebilir

Silah Müzesi’ne Hüseyin Kahya ismi yakışır

İlginizi Çekebilir

Gazetekale’den Vali Mehmet Makas’a hayırlı olsun ziyareti 

İlginizi Çekebilir

Kırıkkale’nin kilit noktası: 1991-1994 seçimleri

Haber Yorumları

Yorum Yaz

66611

Hakkımızda

Kaleduvar.com, Kırıkkale'den en güncel haberleri, tarafsız yorumları ve özel dosya içeriklerini sunar. Şehrin nabzını tutan haber sitesi ile Kırıkkale’ye dair her şey bir tık uzağınızda!

İletişim

Zafer Caddesi Ulusoy İşhanı Kat: 2/22 Merkez/Kırıkkale

kaleduvartr@gmail.com

0507 204 06 15

0507 204 06 15